Trisslotten

 

En dag när jag surfade på nätet så poppade en sida upp, som uppmanade mig att placera pengar i säkra fonder – ifall det skulle hända att jag vann på en trisslott. En liten fundering är om någon, någon gång skulle uppmana mig att placera i osäkra fonder.

Att placera säkert för tankarna till it-bubblan och tvärtom. Vem minns inte Framfab? Omvänt, för 2 år sedan, ansåg analytikerna det var väldigt vanskligt att placera i Boliden. Idag har Bolidenaktien stigit med 700 %. Verkligheten talar alltså ett helt annat språk.

Naivt trodde väl sajtinnehavaren att just jag skulle vinna. Varför jag men varför inte? Jag vill påstå att min tur i kärlek inte står i relation till tur i spel – där fick ni något att fundera på. Men ändå, nyfikenheten på framtiden finns där, och förresten, på senare tid har jag inte haft någon våldsam tur i kärlek – faktiskt inte en susning, så kanske turen har kommit – äntligen.

Hur skall jag då använda vinsten? En möjlighet är att dela ut förmodat överskott till mina barn. En av dem var nyss i Thailand och behöver troligen mer rådgivning än kapital. Inte heller befinner sig min dotter i ekonomisk sjönöd. De har skaffat både en sommarstuga och segelskuta i Arkösund, i och för sig ett förnuftigt val, tycker jag, som tjusas av att ljudlöst glida fram över vattnet. Jo, jag har fått följa med på två turer hittills, så jag är väl lite färgad av deras entusiasm, och förresten, det sägs ju att en segelbåt är en god investering, till skillnad mot en fond, som man inte kan segla med!

 

Jag blev dock osäker på om uppmaningen var att satsa pengar i trisslott eller att placera pengar av min ”förmögenhet”. Nätverket får ursäkta men jag är inte född på Östermalm. Det ena utesluter dock det andra. Om jag inte har några pengar att satsa på i fonder, så återstår trisslotten och vinner jag stort på en trisslott, så behöver jag inte fonderna. Då tänker jag sätta sprätt på dem så snart som möjligt. Vi har inget löfte att få leva länge, så hej svejs rådgivare och analytiker.

Jag bestämde mig för att se det som en uppmaning att köpa en trisslott. Det var länge sedan jag gjorde det senast. Tänkt och handlat och så plötsligt står jag där med en lott!

Vad roligt det ska bli att vinna! Vad skall jag göra med vinsten? I mina tankar finns inte längre ordet om. Jag har alltid önskat mig en sportbil, en blå MX5 Miata med skinnklädsel. En annan användning av vinsten kan ju vara en jordenruntkryssning i sällskap med min väninna Edna. Tänk er oss två sittande vid kaptensbordet och glänsa och kapten som bjuder upp till dans. Stopp och belägg, nu rusar fantasin iväg. Det finns ju å andra sidan så mycket elände världen som man kan medverka till att lindra, t ex hälften av vinsten till ”Läkare utan gränser” vore inte mer än rätt och skulle säkert också lindra det egna samvetet.

Om jag skall dela med mig till mina två barn, så gäller det att vara rättvis så jag inte sår split. Det är nog trots allt bäst att hålla tyst om vinsten och istället då och då överraska. Jag börjar undra redan nu om det är så viktigt att vinna.

Trisslotten kostar bara 25 kr. Tror man på reklamen, så kan det vara farligt att inneha en sådan. På en reklampelare utanför hovrätten i Göteborg stod det för ett tag sedan ”Med lite tur får du 10 år, i bästa fall livstid”. Man måste vara 18 år för att få köpa en trisslott, vilket jag fyller med råge. Skulle man se ut som "sjutton" så får man väl visa "legimitation" om Susanne Reuter sitter i kassan.
 

Jag sätter mig vid köksbordet och tar fram lotten och min vassaste nagel. Överst på lotten står det ”Plötsligt händer det”. Jag liksom känner att det talar till mig. Mitt finger darrar, skrap, skrap, den första rutan är klar och mot mig lyser texten ”1 million”. Mina ögon spärras upp, tänk om det blir fler? det är en bra början. Jag fortsätter. Nästa ruta fick mig tillbaka på jorden igen, 100 kr och nästa igen 100 kr. Plötsligt blir utgången mer oviss och förväntningarna mer blygsamma.

Jag har läst att chansen att vinna minst 100 tusen kr är en på 200 tusen. Att vinna minst 1 million är chansen 1 på millionen. Så det gäller att ha millionen på sin sida. Med mindre krav, t ex 25-50 kr, så är chansen 1 på fem. Om man alltså köper fem lotter är chansen att vinna 50 %. Det är alltså urdåliga odds men om man vill vinna så måste man ju köpa minst en lott och det har jag ju.

Försiktigt skrapar jag nästa ruta. Den visar 1000 kr. Sådana här belopp blir man inte rik på, tänker jag, Ingen Tv-ruta i sikte ännu. Tre Tv-rutor ger ju chansen att få skrapa högvinst i TV4 – 50000 kr varje månad i 25 år.

Nästa skrap blir 1 million igen och jag har fortfarande 4 rutor kvar att skrapa. Mitt hjärta slår ett extra slag, en av dem kan ju vara 1 mille. Spänningen stiger och jag är tvungen att slå upp ett glas Cherry, som jag inte bara smuttar nervöst på utan sveper med samma sving som barlejonen i dokusåporna.

Jag försvinner för en stund in i en värld, där jag rattar Miatan och glider upp mot garaget med grannarna stirrande avundsjukt på mig. Nej och nej igen, det är klart att jag inte vill göra någon avundsjuk. I så fall har jag blivit högmodig och det är ju synd. Å andra sidan, tankar är väl inte farliga, eller? Nu har jag förflyttat mig till kustvägen mellan Varberg och Falkenberg och vinden rufsar om i mitt hår.

Jag rycker till av att det ringer på dörren och jag släpper in Edna. Jag säger åt henne att vara tyst medan jag skrapar vidare. Med sjätte rutan kommer den Första Tv:n. Chansen att de återstående 3 rutorna skall innehålla en TV är troligen mycket nära noll. Men nej, nej, nästa är 10 000 kr. Vad skulle den här att göra och det gäller även nästa på 75 kr. Är det kört nu? Det verkar inte bättre. 75:an får sällskap med en annan 75:a. Nu är det dags för kaffet och lite avkopplande samtal med Edna.

 

Jag slapp alltså bekymret med rättvis fördelning till barnen, klädinköp för jordenruntresan och var jag skulle ställa bilen. Jag har ju inget garage. Det känns bra!  ”Surt sa räven om rönnbären”

 

Epilog: Spänningen var så stark, så det blir nog snart en ny lott. Förresten på lördag har jag två rader på Lotto, då så!

 

Fotnot: Resultatet på Lotto blev 1 rätt på två rader.

 

Bettan