Övergående gratulationsbekymmer

Jag bad Edna komma över på ett glas vin för att diskutera hur vi skall uppvakta en gemensam bekant till oss. Han heter Valdemar och skall fylla 60 år om en vecka. När det gäller vin, så ställer Edna gärna upp. Den här gången hoppas jag att hon är mer verklighetsnära. Förra gången när Valdemar fyllde år, så lurade hon mig att köpa ett presentkort på anmälan till Vättern runt. Det visade sig att Valdemar inte ens ägde en cykel.
 

Det gäller nu att komma på vad vi anser vara bäst present för honom. Edna tycker att han ser rätt vemodig ut men det kanske bara är när han träffar Edna.

– Kanske något praktiskt, som en kaffeautomat, förslår jag.

– Han dricker inte kaffe, säger Edna, det mesta han dricker är i så fall whiskey.

– Vi köper en vinkaraff och en flaska vin, föreslår jag då.

Okej, säger Edna ironiskt, hans näsa kan väl inte bli rödare av vin.

Jag hade tänkt föreslå en silverkrycka men erinrade mig att han ganska nyligen hade gått en buggkurs.

– Då får det bli en ljusblå skjorta och en mörkblå slips, så det passar han moderata läggning, säger Edna med en spydig ton.

– Jag som trodde att en röd flanellskjorta var hans favorit, kontrar jag. Varför inte en mp3-spelare, så han kan fördriva sin ålderdom i dur.

Till slut enas vi om vinet och karaffen.

– Det är ju redan nästa onsdag han fyller, vad ska vi ha på oss, säger Edna bekymrat. Jag tror att jag tar min korta plisserade kjol. Han såg så pilsk ut när han såg på mig, när jag hade den i somras.

– Då tar jag min tajta vita blus, säger jag. För jag vill inte se lantlig ut vid sidan av Edna.

Det var det med klädseln. Nu är frågan, hur vi uppvaktar honom? Skall vi för omväxlings skull sjunga en egen text, kanske till melodin ”Teddybjörnen Fredriksson”?

– Vad sägs om det här? säger jag.

    Teddybjörnen Valdemar
    Du är vår bäste vän
    Du ställer upp när du behövs
    fast du har fått migrän

 

– Det där med migrän är väl inte så bra, säger Edna

– Kanske inte men det rimmar på vän och föresten, vem bryr sig?

– Vi får inte komma för tidigt och inte heller för sent, för då är väl tårtan slut, säger Edna, som bläddrar förstrött i dagens tidning. Plötsligt skriker hon till:

– Shit! Hörru! Valdemar har en annons under personligt i tidningen! Han skriver att han undanber sig all uppvaktning på sin 60-årsdag och att han åker på förlovningsresa till Thailand.

 

    Du Edna, i kväll byter vi vinet mot en whiskey! Det är vi värda efter allt tankeslit.

 

Bettan