Cykelsemester i Helsingborg - Danmark  4-7 augusti 2014.

 

med Sten Skoglund från Borås. Medresenär Göran Abrahamsson


 

Det är sjätte året på rad vi gör Sydsverige/Danmark med Helsingborg som bas. Som vanligt är vädret med oss och upplevelserna på toppen. Ankomstdagen firades med bad i Råå och thaimat på en liten mysig sylta på Planteringsvägen. På första bilden letar Sten efter lakan och ser förvånad ut. I fortsättningen blir det mer en bildkavalkad, för det är ju inte mycket nytt från södern.

 

 

Efter denna krångliga procedur med pakethållaren köpte Sten en korg likt min och allt blev fröjd.

 

 

På en liten Thairestaurang vid Planteringsvägen i Helsingborg

 

 

Helsingsborgs fina strandpromenad. Badet är förstås längre bort.

 

 

Andra dagen skulle vi ta det väldigt lugnt och det gjorde vi. Vi flanerade utefter strandpromenaden och hade trevliga samtal med infödingar, som gav tips om bl. annat Pålsjöpaviljongen, där vi vid återkomsten intog våfflor med hjortronsylt.

 

 

Det var här det hände! Sten dribblar av Henke, som blev helt stel av förfäran över proffset.

 

 

Dessförinnan hade vi besökt det lilla samhället Domnet, en mycket trevlig plats, där Poppe hade bott och är begraven. Trots härlig strand och brygga blev det inget bad här, för det blåste kraftigt. Badet fick anstå till vi kom tillbaka till Pålsjöbaden inne i Helsingsborg, där vattnet var 22,5 grader.

 

 

Vi skulle ju till Köpenhamn för att strosa på ströget och som höjdpunkt se lille havsfru. Först gällde det att ta sig till Köpenhamn och det var inte det lättaste för oss som inte var vana vid att betala allt med kort. Först parkeringsavgiften och sedan biljettköp med olika val. Till slut gick det dock och vi kunde anträda resan från Hyllie, som är den sista stationen på svensk sida.

 

 

Hyllie är under stark utbyggnad med många spektakulära byggnader

 

 

Ett av de första kända ställen man passerar i Köpenhamn är ju Tivoli

 

 

Och vad äter man? Jo, naturligtvis korv.

 

 

Ströget är sig likt och så även Nyhavn

 

 

Nu har vi fått vädring på lille havsfrue som ligger en bra bit bortom Nyhavnskajen. Här dock en sidoblick in mot Amalieborg.

 

 

Tåget gick åt fel håll och inte heller så långt. Här var ändhållplats. Nåväl, när vi hade gått rätt så långt träffade vi på en engelsman, som vi frågade om vägen till lille havsfrue och han lyste upp och frågade om vi menade little Maidmare. I så fall fortsätt rätt fram och tills ni stöter på en folkmassa om så där 300 personer. Det stämde för snart var vi där, en folkmassa där hälften var leende japaner.

 

 

Och det gjorde vi snart. Kolla på alla turistbåtarna, som dock bara får se lille havsfrue bakifrån.

 

 

Alla vill blir fotograferade tillsammans med henne och en tog sig ofoget att klättra upp på axlarna, vad det nu skulle vara bra för. Hon är ju så späd och har ju flera gånger förstörts. Nu är hon intakt och vacker. Sten har en vana att alltid vara i sällskap med vackra kvinnor, i det här fallet japanskor, som faktiskt vad om att blir fotograferade med Sten och därefter även med mig men det kortet tog en av deras karlfölje.

 

 

Även jag vill synas ihop med lille havsfrue -- liksom många andra.

 

 

 

 

På återvägen passerar vi en annorlunda staty med Europas och tjuren.

 

 

Vägen tillbaka gick genom Amalienborg och där var vaktavlösning

vid pennan Göran