Resa till Danmark 2-4 augusti 2000

Stellan, Sten och jag , i ordning även erfarna cykelben och med äventyr i blickfånget, kom iväg, 10 minuter sena från Borås. Sten och jag hade äntligen lyckats övertala Stellan att följa med på turen, så nu gällde det om vi alla skulle klara strapatserna.

Vi ankom till Helsingborg ca 14.00 , sent som vanligt. När vi skulle parkera bilen, så fungerade inte parkeringsautomaterna. Vi och några andra ringde då till numret på automaterna och fick löfte om att stå gratis, bra va, i hela tre dygn?

Biljettköp och ombordkörning med cyklarna gick geswint, det var bara att följa strömmen av cykeldanskar. Väl över tog vi oss förbi Kronborg slott och tog in på cykelvägen norrut mot Hornbæck. Vi var nästan framme när vi överraskades av en himla regnskur med dundrade åska. Det var obehagligt, så vi tog in på en strandrestaurang, jag vill minnas att vi tog en öl.

Vi fortsatte med regnkläder på ovankroppen och cyklade under stora träd. Det blixtrade och dundrade i skogen till höger om oss, rädslan var stor men vi var modiga och fortsatte och snart upphörde regnet. Vid närmaste tapp inköpte vi några Tuborg för att släcka törsten och styrka oss efter upplevelsen och snart var vi torra i det varma vädret.

Vi kom snart fram till den lilla kustbyn Gilleleje, en by som låg utspridd utefter stranden. Där fanns ett bad vid Smidstrup strand men vi tyckte att vi var sena och ve och fasa, där upptäckte jag att jag hade räknat fel på en hel mil. Jag hade sagt att det var tre mil att cykla till vandrarhemmet i Tilsvildeleje men nu förstod jag att det var 4 mil, Jag sa inget om detta men sade att jag cyklar vidare till hemmet för att vara i tid och sedan vänder tillbaka och möter dem. Vi fick dock tag i vandrarhemmet per telefon och det var okej att senare. Jag vill uppriktigt ge Stellan och Sten en stor eloge för att de klarade det så bra. Själv hade jag betydligt mer mil i benen än de.

Fram kom vi, till ett vandrarhem - St Helena - som höll på att byggas om. Vi fick ett bra rum och nu drack vi upp våra Tuborg. På kvällen åt vi god mat i restaurangen. Det var trötta ynglingar som ramlade i sängarna den kvällen.

Bilden på Sten, när han sitter vid bordet vid ankomsten till vandrarhemmet i Tilsvildeleje talar sitt tydliga språk.

Nästa morgon åkte vi ner till Tilsvildelejes badstrand, som var fin. Solen lyste visserligen inte men det var varmt. Vi gjorde även en promenad i det närbelägna vackra skogsområdet, som var naturvårdsområde.

Västerut styrde vi kosan och hamnade snart i det mysiga Liseleje, där vi intog hamburgare, en för oss vanlig rätt.
Stellan sjöng en aria ur Puccini för oss, vilket klart framgår av bilden.

Det var inte långt till nästa vandrarhem, beläget i Fredriksverk och det visade sig vare en mycket mysig ort. Vandrarhemmet var fint, både rum och frukostsalen, ni kan skåda utsidan av bostadsanexet på bilden, där vi åker vidare.

På kvällen gjorde vi en promenad i byn och beskådade hamnen och skogsinnevånare, här en röd snigel.

Vi kom så småningom fram till Hillerød, där vi beskådade Fredriksborg slott från utsidan och vandrade i den fina parken/trädgården.

På vägen till Fredensborg var det nära att Stellan blev påkörd av en minibuss och ytterligare en incident inträffade på vägen från Fredensborg slott. Så småningom hamnade vi i Helsingør, där vi före ombordkörning inköpte diverse ostar och lite öl. Så var den turen över och jag vet att även Sten och Stellan tyckte det var en härlig cykeltur.

Göran Abrahamsson så sent som 2006-09-02

Åter

eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!